vrijdag 3 januari 2014

vak 26 Prunus en Thijm

In dit vak Prunus en thijm

Winterhardheid
De meeste planten zijn winterhard. Na een nachtvorst periode gaat de bloei opnieuw van start doordat de nog niet uitgelopen bloemknoppen weer gaan bloeien.



Prunus bloemen

de bloemen van de Prunus incisa Kojou-no-maiDe bloemen zijn wit, roze of wit met een roze hart. Ze hebben enkele of gevulde bloemen en hebben meestal een mooie herfst kleur.



Snoei
De struikjes worden maximaal twee meter hoog, maar kunnen ook twee meter breed worden. Ze groeien in iedere goed doorlatende grond.
Let er bij het kopen op dat de planten van stek gekweekt zijn, dan heeft u geen wildopslag en zijn ze minder ziektegevoelig.
Hoewel er weinig in gesnoeid hoeft te worden kunt u dit het beste in de winter of direct na de bloei doen.



Prunus namen
De meeste planten hebben van die mooie, maar moeilijk uitspreekbare Japanse namen. Wat dacht u van deze plant; Prunus incisa Kojou-no-mai. Een absolute dwergvorm, hij bloeit van april tot mei met prachtige wit–roze bloemen. De groeiwijze is zeer bizar, de jonge takken worden zig-zag gevormd en in de herfst krijgen ze een bordeaux–rode kleurschakering.



Echte tijm (Thymus vulgaris) is een struikachtige, vaste plant, die behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De plant komt van nature voor in het Mediterrane gebied. De soort wordt veel gekweekt en voornamelijk gebruikt als keukenkruid.

De plant wordt 15-20 cm hoog en heeft rechtopstaande takjes. De langwerpige tot lijnvormige bladeren zijn zittend en hebben een sterk omgerolde rand. De onderkant is kort viltig behaard.

Echte tijm bloeit in mei en juni met lila of roze, soms witte bloemen. De bloeiwijze is een schijnkrans