vrijdag 3 januari 2014

vak 24 bolesdoorn en rucola

Bolesdoorn en rucola


RucolaRucola kent verschillende benamingen zoals mosterdkruid, notensla, roquette en raketsla. Dit snelgroeiende gewas komt van oorsprong uit Oost-Aziƫ en het Middellandse Zeegebied. Veel mensen denken dat rucola een slasoort is, toch is het een koolsoort.

Omdat deze groente niet van hitte houdt, kun je hem het beste planten in het voor- en najaar. Het is een snel kiemende plant, wat betekent dat je hem al snel na het kweken kunt oogsten en gebruiken. Het kweken van rucola kent dan ook veel voordelen. Het is gemakkelijk, heeft een lekkere smaak en je hebt er bijna het hele jaar profijt van!


Rucola in de tuin
Rucola kun je het best kweken op een vochtige grond. Voorkom dat de grond uitdroogt, want als de plant te veel zon of te weinig water krijgt, wordt de smaak van rucola bitter. Voorzie de grond van compost voordat je met zaaien begint en zaai niet te dicht op elkaar. Zorg er ook voor dat je rucola niet naast slasoorten, aardbeien, spinazie, uien en zonnebloemen kweekt, dit is om kruisbestuiving te voorkomen.

Hoewel rucola niet van te warme temperaturen houdt, overleeft dit gewas vaak ook niet de strenge vorstperiodes. Zachte winters vindt rucola geen probleem. Je kunt dan zelfs in de winter en in het voorjaar oogsten.

Oogsten
Zodra de rucolablaadjes ongeveer 10 cm lang zijn, kun je ze oogsten door ze bij de grond af te snijden. Twee weken na het zaaien is het meestal al zover. Even wassen en dan zijn ze meteen klaar voor gebruik. Wacht overigens niet te lang met oogsten, anders schiet de rucola door en is hij niet meer lekker.