zaterdag 22 juni 2013

Vak 7 Amberboom en bieslook

allium schoenophrasum of bieslook


Omschrijving


Bieslook is een eetbare kruidensoort. Het is een vaste plant die 20 tot 30 centimeter hoog wordt. In supermarkten en tuincentra zijn bieslookplantjes te koop. Zet deze plantjes op een lichte plek en houd de grond altijd vochtig.
Kweken

Je kweekt bieslook op dezelfde manier als andere verse kruiden. Bieslook kan niet goed tegen vorst. Vaste kruidenplanten leven langer dan twee jaar. Sommige soorten sterven ’s winters af boven de grond. Het groen komt het volgende voorjaar weer op. Een voorbeeld daarvan is bieslook.
Oogsten

Je kunt de hele zomer oogsten, liefst voordat er bloemetjes in komen. Daarna verliest het kruid wat smaak. Knip de bloemknoppen eruit om de smaak langer te behouden.


Bewaren

Je kunt verse bieslook langer bewaren door het in te vriezen. Dat gaat op dezelfde manier als bij andere keukenkruiden. Bieslook is niet heel geschikt om te drogen. Er blijft weinig van de smaak over.

Bereiden

Je gebruikt de hele spriet van de bieslook. De bloemen zijn ook eetbaar. Voeg bieslook op het laatste moment toe aan gerechten. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren. Een klassieke combinatie is ei met bieslook. Verder smaakt bieslook goed in soepen, salades en bij vis.


Amberboom - Liquidambar styraciflua

Hamamelidaceae – toverhazelaarfamilie


Er zijn weinig bomen die in het najaar zo imposant verkleuren als de amberboom. Met zijn geeloranje, wijnrode of dieppurperen bladeren is hij wekenlang een sieraad in tuin of park.

Herkomst amberboom

Inheems is de amberboom in Centraal - en Oost-Amerika en Mexico. Hij groeit daar in gemengde, vochtige bossen langs rivieren.


Naamgeving Liquidambar styraciflua

Het woord amberboom heeft te maken met het gomhars (amber) die door insnijding uit de bast gewonnen wordt.

Het woord liquidambar is afgeleid van het Latijnse liquidus wat vloeibaar betekent.

Styraciflua duidt op de gelijkenis met de Amerikaanse Styrax.