zaterdag 22 juni 2013

vak 4 Malva Veronica en Teucrium

bol esdoorn
een mix van
Malva moschata (muskuskaasjes kruid)
Veronica Longifolia ( Lange ereprijs )
Teucrium Chamandrys ( echte gamander .)

Malva moschata of Kaasjeskruid is een winterharde, bladverliezende vaste plant met een rijke bloei. Deze plant staat mooi in de border en is ook geschikt voor de natuurtuin en verwildering. De plant zaait zichzelf uit.

Malva moschata is een aantrekkelijke plant voor vlinders, bijen en hommels. De volwassen plant wordt ongeveer 60 cm hoog. Kan als snijbloem gebruikt worden.
Standplaats Malva moschata
De plant houdt van een zonnige plek, of eventueel halfschaduw. Zet de plant niet in de schaduw onder bomen of struiken. De grond moet voedselrijk en humusrijk zijn en goed waterdoorlatend. Zandgrond is perfect.
Bloei
Malva moschata bloeit van juni t/m September met roze of witte (Malva moschata ‘Alba’) bloemen.
De bloei is zeer rijk.
De bloemen trekken veel vlinders, hommels en bijen en kunnen als snijbloem gebruikt worden.

Blad
Aan de behaarde ronde stengels komt groen gelobd en gedeeld blad, wat enigszins kleverig is. Bij kneuzen van het blad komt een muskusgeur vrij, om die reden heet de plant ook wel Muskuskaasjeskruid.

Vermeerderen

Vermeerderen kan door zomerstekken te nemen van een stuk stengel met blad. De plant moet na een aantal jaren gescheurd worden



Nederlands: Lange ereprijs (Langbladige ereprijs)

Frysk: Lang blaublomke

English: Long-Leaf Speedwell

Français: Véronique à longues feuilles

Deutsch: Langblättriger Ehrenpreis

Wetenschappelijk: Veronica longifolia

Familie: Helmkruidfamilie, Scrophulariaceae

Geslacht: Veronica, Ereprijs
Namen


Nederlands: Lange ereprijs (Langbladige ereprijs)

Frysk: Lang blaublomke

English: Long-Leaf Speedwell

Français: Véronique à longues feuilles

Deutsch: Langblättriger Ehrenpreis

Wetenschappelijk: Veronica longifolia

Familie: Helmkruidfamilie, Scrophulariaceae

Geslacht: Veronica, Ereprijs

Naamgeving: De naam ereprijs is mogelijk afkomstig van de Vlaamse botanist Dodoens, die de planten "eer ende prijs oft loff" gaf vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Er zijn echter nog een tweetal verklaringen in omloop. Ereprijs zou zijn naam te danken hebben aan het feit dat in de Middeleeuwen winnaars van grote toernooien een krans kregen van deze bloemen. Een derde verklaring is dat een Frankische koning vele jaren aan huiduitslag leed en daarvoor, na goede raad van een jager, dit plantje gebruikte en genas van de huiduitslag. Toen gaf hij het plantje de naam "ereprijs".

Veronica is genoemd naar de heilige Veronica. Veronica zou in een zweetdoek de afdruk gekregen hebben van het aangezicht van Christus. Sommigen menen in de bloem een weergave te zien van die afdruk. Longifolia betekent "met lange bladen".



Beschrijving

Afmeting: 60 cm tot 1,2 meter.

Levensduur: Overblijvend. Hemikryptofyt (winterknoppen op of iets onder de grond).

Bloeimaanden: Juli en augustus.

Wortels: Ondergrondse uitlopers.

Stengels: De rechtopstaande stengels zijn meestal niet of alleen aan de top vertakt. Lange ereprijs vormt pollen.

Bladeren: De tegenover elkaar of in kransen van 3 of 4 staande bladeren zijn eirond tot langwerpig, 4 tot 12 cm lang, spits en zijn scherp gezaagd en aan de voet dubbel gezaagd.

Bloemen: De 6 tot 8 mm grote bloemen staan in dichte, eindelingse, aarvormige trossen met onderaan vaak 1 of 2 korte zijtakken. Ze zijn blauw of heel soms wit en trechtervormig. De kroonbuis is langer dan breed en van binnen behaard. De helmdraden zijn blauw.

Vruchten: De doosvruchten zijn rondachtig tot hartvormig. De stijl is langer dan de vrucht.





Teucrium Chamandrys ( echte gamander .)





Deze gamander Teucrium chamaedrys is een origineel alternatief voor een laag buxushaagje. Het zijn halfheesters, dat wil zeggen dat het tussen een plant en een struikje inzit. De stengels zijn dan niet of juist wel verhout. Wat in elk geval bijzonder is dat de stengels van deze plant vierkant zijn. De plant blijft laag tot zo’n 30 centimeter. Als je hem snoeit om een haagje te maken, krijg je weinig tot geen bloemen. Ze verschijnen aan het einde van de zomer, zijn roze en hebben geen geur, maar trekken wel bijen aan.
Algemeen onderhoud

Een zonnige standplaats is voor de gamander noodzakelijk. Er is een voorkeur voor niet te natte en kalkrijke grond. Geef daarom kalk in het voorjaar. De blaadjes blijven dan mooi groen. Je kunt deze gamander prima snoeien. Omdat hij niet zo hard groeit, hoeft een haagje maar een keer per jaar geknipt te worden, bijvoorbeeld in april of mei.