vrijdag 3 januari 2014

Vak 25 Bolesdoorn en Citroenmelisse

Cirtroenmelisse ( Melissa officinalis )

Citroenmelisse is een van de heerlijkst geurende kruiden.
gebruik in salades of om een heerlijk fris smakende kop thee te zetten. De thee kan zowel van het verse blad als wel van het gedroogde blad worden gezet.

Kweken van Citroenmelisse

Citroenmelisse is een vaste plant die uitgroeit tot een mooi dicht bladerstruikje. De Citroenmelisse wordt tot 60 cm hoog. Er komen in de zomer kleine weinig opvallende bloemen in die wit bloeien. De Citroenmelisse is een makkelijke plant, die weinig voeding vraagt. Om lekker fris blad te verkrijgen moet de Citroenmelisse wel op wat vochtige grond staan.


Vermeerderen van de Citroenmelisse

Het vermeerderen van de Citroemmelisse kan door middel van scheuren, ook zaait de plant zichzelf vrij makkelijk uit. Het scheuren van de Citroenmelisse kan zowel in het voorjaar als in het najaar. De plant is ook nog te stekken. Hiervoor wat kopstekken in vochtige grond steken. Eventueel in een glaasje water wortels laten krijgen. Doordat er op deze manier vermeerderd kan worden, kan de citroenmelisse ook vrij lang vers bewaard worden in een vaas met water.


Sierwaarde van de Citroenmelisse

De sierwaarde is met name gelegen in de volle bossage groen die de citroenmelisse rijk is. De bloemen zijn weinig opvallend, maar trekken wel veel insecten aan. Een plant die dus zeer gewenst is in de buurt van vruchtengewassen die bevrucht moeten worden.


Oogst van de Citroenmelisse

Het hele seizoen kan het blad worden geoogst. Het beste is de smaak voor de bloei. Die tijd is op te rekken door de bloemen te verwijderen uit de plant. Mijn ervaring is dat het blad voor verste citroenmelissethee ook wel geschikt is tijdens de bloei, maar dat voor gerechten het jongere blad de voorkeur heeft.