zaterdag 22 juni 2013

vak 10 bol esdoorn en munt

In vak 10  bol esdoorn en menta villosa
Namen
Nederlands: Witte munt
English: Round-leaved Mint
Français: Menthe à feuilles rondes
Deutsch: Rundblättrige Minze
Wetenschappelijk: Mentha suaveolens (Mentha rotundifolia)
Familie: Lipbloemenfamilie, Lamiaceae (Labiatae)
Geslacht: 
Mentha, Munt
Opmerking: Naast Witte munt komen vaak hybriden voor, zoals Mentha x villosa (met Aarmunt) en Mentha x rotundifolia (met Hertsmunt).
Naamgeving: Er zijn twee verklaringen voor de naam. Mentha komt van het GriekseMenthê, dochter van de watergod Cocytus, die door Hades, god van de onderwereld, bemind werd en door de jaloerse echtgenoot Persephone in een plant werd veranderd.Arvensis betekent "op akkers groeiend".
Mentha kan ook afstammen van het Griekse Minthos, dat "iets riekend" betekent en dat duidt op de geur van de plant. Suaveolens is "welriekend".
Beschrijving
Afmeting: 20 tot 100 cm.
Levensduur: Overblijvend. Hemikryptofyt (winterknoppen op of iets onder de grond).
Bloeimaanden: Juli, augustus, september en oktober.
Wortels: Met uitlopers, zowel boven als onder de grond.
Stengels: De rechtopstaande stengels zijn wollig behaard.
Bladeren: De bladeren zijn vrij rond tot langwerpig en netvormig geaderd. Ze hebben een stompe top of zijn kort toegespitst. Verder zijn ze grof gezaagd of gekarteld. Van onderen zijn ze dichter behaard dan aan de bovenkant. Ze zijn vrijwelniet gesteeld. De plant verspreidt een sterke geur.
Bloemen: De bloemen groeien in schijnkransen in de oksels van kleine, langwerpige schutbladen. Ze zijn opeengedrongen tot compacte, cilindervormige tot kegelvormige schijnaren met een spitse top aan het eind van hoofdas en de zijtakken. De bloemen zijn licht paars tot vrijwel wit en 2 tot 2½ mm lang. De kelk is klokvormig en heeft breed driehoekige tanden.