dinsdag 18 juni 2013

Vak 28 Bolesdoorn en de lavas of maggiplant

Vak 28 Bol -esdoorn heet de boom   en de lavas of maggiplant zijn de kruiden er om heen .

Wat is het :
Levisticum officinalis

Wetenswaardigheden over de plant

Lavas of maggikruid komt oorspronkelijk uit Zuid Europa en is momenteel verspreid over heel  Europa en ook tot in Noord-Amerika. Tijdens het Romeinse keizerrijk stond lavas hoog aangeschreven in de Romeinse keuken. Door de Romeinse kolonisatie in onze streken en via de vroeg middeleeuwse kloostertuinen kreeg dit plantje een plaats in onze hedendaagse kruidentuin.

”Levare” die vrij vertaald “verlichten” betekent is afgeleid van de geslachtsnaam Levisticum. De lavas (andere gebruikte naam: maggiplant) werkt inderdaad verlichtend bij ongemak veroorzaakt door een slechte spijsvertering.

Deze enorme vaste plant kan tot 2 m uitgroeien maar sterft tijdens de winter bovengronds af.
De sterk aromatische, naar selderie smakende plant, vertoont tijdens de bloei geelgroene schermbloemen (familie van de Schermbloemigen), deze worden druk bezocht door bijen.
De blinkende donkergroene bladeren lijken op selderie (daarom soms Franse, berg – of bastaardselder genoemd).

Standplaats

Lavas gedijt zowel op zonnige als op halfschaduwplaatsen. Bij de grondkeuze best een diepe, humusrijke en vooral goed doorlaatbare plek kiezen. De plant kan best om de 8 jaar verplant worden, zo blijft men er van genieten!

Gezien de grote hoogte is het raadzaam ze ergens achteraan in de kruidentuin te planten.

















Onderhoud :
Onkruid wieden
In maart een handje mest geven
Water geven
Bijknippen


RECEPT

Lavas is een uitstekend keukenkruid, waarvan de smaak doet denken aan die van selderij. Alle plantendelen zijn bruikbaar. De jonge scheuten kunnen als groente worden gekookt of geblancheerd. De stengels kunnen worden versuikerd. Het zaad is lekker in hartige koekjes en brood. Het blad smaakt heerlijk in soepen, stoofpotten en salades.

Bereidingstijd:30-60 minuten
Smaak:Pittig
Techniek:Koken
Soort gerecht:Soepen
Uit eigen keuken:Nee
 (i)Ingrediënten voor 4 personen

25 g boter, 2 gesneden uien, 500 g geschilde aardappelen in blokjes, 4 el fijngehakte lavasbladeren, 850 ml kippen- of groentebouillon, 300 ml melk of 1 kopje room, nootmuskaat, zout en peper

Bereidingswijze

Smelt de boter en sauteer er de uien en blokjes aardappel in tot ze zacht zijn. Dat duurt een minuut of 5. Doe er de lavas bij en laat nog 1 minuut sudderen. Voeg de bouillon toe en kook door. Zout en peper naar smaak toevoegen, deksel op de pan doen en een kwartier zachtjes laten koken tot de aardappelblokjes gaar zijn.

Zeef de soep en laat hem in een schone pan lopen. Doe er de melk of room bij, alsmede een mespuntje nootmuskaat. Warm de soep nog een keer goed door, maar niet laten koken.

Warm of koud serveren.

Garneren met wat fijngehakte lavas.