zaterdag 22 juni 2013

vak 15 en 16

2 bol esdoorns
een mix van Helenium "Moerheim Beauty "( zonnekruid)

Omschrijving en kenmerken

Het zonnekruid is en geslacht van zo'n 40 soorten. Het betreffen vaste planten met mooie bloemen die langdurig bloeien en door bijen en hommels graag wordt bevlogen. Zoals de naam al zegt staat de plant graag in de volle zon.

De traditionele soorten/cultivars kenmerken zich door hoge stelen en een rijke bloei gedurende één tot twee maanden. Een nieuwe ontwikkeling zijn de doorbloeiers. Deze cultivars bloeien niet in een scherm, maar blijven steeds weer knoppen vormen.


sedum Spurium "Scaarbusser Blut"

Vetkruid

Vetkruid
Sedum acre
Sedum acre
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Saxifragales
Familie:Crassulaceae (Vetplantenfamilie)
Geslacht
Sedum
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon  Biologie
Vetkruid (Sedum) is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae) met vierhonderd tot vijfhonderd soorten.
In het Duits worden de planten 'Fetthennen' genoemd, vermoedelijk afgeleid van hennen en kuikens, en verwijzend naar de gemakkelijke manier van zijdelings afleggen voor vermenigvuldiging. In het Engels worden veel soorten als stonecrop aangeduid.
De soorten komen voor op het gehele noordelijk halfrond. De planten zijn succulentendie water in hun bladeren opslaan. De bloem heeft meestal vijf kroonbladen, een enkele keer vier of zes. Er zijn twee keer zoveel meeldraden als kroonbladen.
De planten hebben een aangepaste stofwisselingKooldioxide wordt 's nachts doorhuidmondjes opgenomen en in appelzuren verwerkt. Overdag staat het dan ter beschikking van fotosynthese. De scherpte van de smaak door de appelzuren neemt gedurende de dag af. De huidmondjes in de bladeren zijn zoals bij veel vetplanten alleen 's nachts geopend om gedurende de hete en droge dag verlies van vocht te minimaliseren.
In de Benelux komt een aantal soorten in het wild voor, waaronder:







Heleanthemus

Eigenlijk is Helianthemum 'The Bride' geen vaste plant maar een halfheester, net als bijvoorbeeld lavendel.Helianthemum 'The Bride' blijft redelijk wintergroen. De witte bloemen met het gele hart van het zonneroosje verschijnen in de periode mei-juni.
De hoogte van deze bodembedekker bedraagt ongeveer 15 tot 20 cm. Helianthemum 'The Bride' houdt, zoals de naam al aangeeft, van een droge, warme en zonnige standplaats.
Helianthemum 'The Bride' is toe te passen in een rotstuin of hangend over een muurtje. In een (wit bloeiende) plantenborder kan het zonneroosje in de eerste rij aangeplant worden.
PlantgroepVaste planten meer...
BloeikleurWit meer...
StandplaatsZon meer...
FamilieZonneroosjesfamilie
WikipediaLeer meer op Wikipedia
BladkleurGroen
Bloeitijdmei - juni
Wintergroennee
Planthoogte15 cm - 20 cm
GrondsoortGoede tuingrond. Niet te nat.
Plantafstand5 - 7 stuks/m²
ToepassingssuggestiesGroep Border

Stagnerend water is funest voor Helianthemum 'The Bride'. De planten rotten dan weg. In de winterperiode kan vorstschade optreden dus enige afdekking wordt door Helianthemum 'The Bride' op prijs gesteld.
frambozen
Frambozen zijn redelijk makkelijk te kweken en kunnen geplaatst worden in zowel fruit- als siertuinen. Hieronder vind je informatie over het kweken van frambozen, het snoeien van frambozenstruiken en andere tips met betrekking tot de vochtigheid van de grond, ziekten en ongedierte.

Soorten frambozen

Er zijn verschillende soorten frambozen. Deze zijn onder te verdelen in zomerframbozen en herfstframbozen. Zomerframbozen worden geplukt van ongeveer half juni tot half juli. Herfstframbozen kunnen geoogst worden van augustus tot oktober. Verder zijn er rode en gele frambozensoorten verkrijgbaar.

Planten van frambozen

Je kunt frambozen het beste planten in de maanden november tot en met februari. Na het planten moet je het hout direct inkorten op ongeveer een halve meter hoogte. Hierdoor hebben ze minder last van de wind en komen er sneller jonge scheuten uit de grond, vlakbij deze takken. Zodra deze jonge scheuten ongeveer 30 cm of hoger zijn kun je de oude takken tot op de grond wegsnoeien.
Frambozen hebben een hekel aan te natte grond. Mocht je een vochtig stuk grond hebben waar je frambozen op wilt plaatsen dan kun je dit oplossen door de frambozen op heuveltjes te planten. De grond ligt dan wat hoger en zal automatisch wat droger zijn. Herfstframbozen hebben minder problemen met natte gronden.

Frambozen oogsten

Bij zomerframbozen groeien de vruchten aan tweejarig hout. De jonge twijgen die in de grond om de oorspronkelijke takken heen opkomen zullen het tweede jaar zijscheuten vormen aan de takken. Hieraan komen de vruchten. Nadat deze takken vrucht hebben gegeven sterven ze af. Bij herfstframbozen komen de vruchten aan de scheuten die in datzelfde jaar zijn opgekomen.

Snoeien van frambozen

Zomerframbozen kunnen na de oogst worden gesnoeid (juli/augustus), maar ook in het vroege voorjaar (februari/maart). De donkerbruine takken die vruchten hebben gedragen en nu afgestorven zijn kunnen tot aan de grond worden weggesnoeid.
De jonge groene scheuten die her en der uit de grond opkomen kun je verwijderen indien ze te ver van de rij groeien. Of eventueel iets uitdunnen. Doe dit niet meteen het eerste jaar na het aanplanten van het hout, zodat de framboos tijd heeft zich te verspreiden.


Havikskruid
Havikskruid
Havikskruid is een geslacht uit de composietenfamilie. Er zijn bijzonder veel soorten die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. De planten groeien voornamelijk op beschutte plekken, zoals in bossen.Wikipedia